En intressant fråga är hur friskvård genom Feldenkraismetoden kan beskrivas. Alltså, vad är det som är friskvård när man gör Feldenkrais? Det kan tyckas konstigt att besvara, då de som har provat metoden säkert känner detta omgående.
Först - vad är friskvård? Skatteverket skriver så här: "Det framgår inte av lagtexten vilka aktiviteter som är godkända som skattefri motion och annan friskvård, men av rättspraxis framgår att vissa förutsättningar ska vara uppfyllda. För att ett friskvårdsbidrag ska kunna betalas ut skattefritt ska det användas till aktiviteter som innehåller inslag av motion, eller annan enklare friskvård som inte innehåller inslag av motion men som till exempel är avstressande eller avslappnande." (från https://skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/formaner/personalvardmotionochfriskvard.4.7459477810df5bccdd4800014540.html )
Här kommer ett försök att beskriva Feldenkraismetoden utifrån friskvårdsperspektivet:
I Feldenkrais metoden utförs rörelser antingen efter beskrivning eller i guidning genom kontakt med läraren. Rörelserna görs på ett sätt som stimulerar nervsystemet att bli lugnare och må bättre. Samtidigt med rörelserna ställs frågor som ger utövaren möjlighet att bli medveten om samband i, och kartläggning av, sin kropp och självbild. Metoden ämnar till att stärka både fysisk och mental förmåga. Metoden har många inslag av koordination och är avstressande och avslappnande. Under kortare perioder stimuleras även motionen i form av muskelarbete i invecklade positioner men främst stimuleras kontrollen över rörelseapparaten så att det muskelarbete som faktiskt lärs att utföras är det mest effektiva möjliga.
I utdrag från https://www.feldenkraismetoden.org/vad-ar-feldenkrais/ kan man läsa detta: "Metoden baseras på omfattande kunskaper i anatomi, neurologi och ingående studier av människans utvecklingsfaser. Syftet är att höja individens medvetenhet både kroppsligt och mentalt. Genom att fokusera på känslan och upplevelsen av rörelsen kan nervsystemet utveckla funktioner och samband med individens rörelsesystem, Uppmärksamheten riktas mot HUR rörelsen sker – inte enbart att den sker. Det är samma medfödda förmåga att lära genom att känna och uppleva, som guidar ett litet barn i dess rörelseutveckling i t.ex att lära sig att gå – utan att någon förklarar hur detta skall ske. Idag benämns detta även sensomotorisk träning."